Internationellt intresse för digitaliseringen i svensk skogsnäring
Relationen mellan skogen och forskningsfältet informatik växer sig allt starkare och på den internationella arenan vänds många nyfikna blickar mot Sverige. Umeåbaserade doktoranden Malaika Torto deltog i januari på den välrenommerade konferensen HICSS på Hawaii för att presentera sin artikel om skogsindustrins digitala omställning.
– När vi pratar digitalisering tänker vi ofta på techbolag som Amazon och sällan på digitaliseringen inom traditionella industrier. Forskningen vi gör inom Mistra Digital Forest ses som något annorlunda, nytt och väcker stor nyfikenhet internationellt, säger Malaika Torto, doktorand vid institutionen för Informatik vid Umeå universitet.
I januari 2023 deltog hon på en av forskningsfältets största konferenser HICSS, eller Hawaii International Conference on System Sciences. Anledningen är den artikel hon författat tillsammans med Amanda Kristofferson inom ramarna för sin doktorandtjänst, finansierad av Mistra Digital Forest.
Malaika Torto presenterar på konferensen HICSS, Hawaii International Conference on System Sciences.
Intervjuer ger unik inblick
Artikeln Digitally Transforming in a Traditional Industry: A Senior Management Perspective handlar om skogsindustrins digitala omställning och bygger på djupintervjuer med högt uppsatta chefer som arbetar nära digitaliseringen på fem stora skogsbolag. Genom dem undersöker Malaika vad som driver på – och utgör hinder – i industrins digitala omställning.
– Att vi som en del av Mistra Digital Forest har fått möjlighet att intervjua så seniora roller är unikt ur ett internationellt perspektiv. Den inblicken får man sällan. Intervjupersonerna har gjort det tydligt att den digitala omställningen är central och otroligt viktig för skogsbolagen, säger Malaika.
Tydlighet och nytänkande viktigt
Centrala slutsatser i artikeln är att det finns en annan komplexitet i digitaliseringen av traditionella industrier, som ofta är bundna till fysiska råmaterial. Företagen behöver digitala strategier och de behöver skapa en kultur som uppmuntrar till nytänkande. Även om forskningens fokus är på skogsindustrin så är resultaten relevanta också för andra traditionella industrier som gruvnäringen och till viss del också sjukvården.
– För medarbetarna finns det ett visst mått av osäkerhet kring vad digitaliseringen innebär, hur de egna arbetsuppgifterna påverkas och vad omställningen gör för företaget i stort. Fler kommunikationsinsatser och ökad tydlighet är viktigt för att realisera digitaliseringen i skogsindustrin, säger Malaika.
Bidrar med ny blick på skogsnäringen
När Malaika flyttade från Ghana till Sverige visste hon inget om skogsnäringen. Anledningen att det blev just Umeå var att de hade ett masterprogram i IT Management som tilltalade extra mycket. 2021 påbörjade hon en doktorandtjänst som löper över fyra år.
– Jag tror jag kan dra fördel av att kunna se på skogsnäringen med helt fräscha ögon, avslutar hon.