Vadå hållbart skogsbruk? Ny referensgrupp ska bidra till vetenskapligt förankrade bedömningsunderlag
Som en del i Mistra Digital Forest utvecklas BioMapp, ett verktyg som visar hur olika hållbarhetsaspekter som klimat och biologisk mångfald påverkas av skogsbruket. Nu ska en vetenskaplig referensgrupp hjälpa till att utforma bedömningsunderlagen för de olika perspektiven på hållbarhet och säkerställa att de är vetenskapligt förankrade. ”Med tanke på alla de intressen som finns i skogen behöver vi jobba hårt för en förankrad arena för dialog kring metoder för hållbarhetsbedömningar av svensk skoglig sektor”, säger Eskil Mattsson, forskare på IVL.
Hur skogen sköts bidrar i förlängningen till hur hållbar mjölkförpackningen, byggskivan och andra träbaserade produkter är. Från politiskt håll ställs allt högre krav på att företag ska redovisa produkters avtryck ur ett livscykelperspektiv, samtidigt är det komplext att fullt ut förstå hur olika åtgärder i skogsbruket påverkar hållbarheten. För att öka kunskapen har forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet i flera år arbetat med att ta fram hållbarhetsindikatorer för skogsbrukets påverkan på klimat och biologisk mångfald men också för sociala- och ekonomiska aspekter.
– I verktyget BioMapp gör vi de här indikatorerna jämförbara och allt från skogsbolag till beslutsfattare kan få en uppfattning om hur olika skogliga skötselåtgärder påverkar hållbarheten, säger Eskil Mattsson, forskare på IVL.
”Vill veta att vi står på bra vetenskaplig grund”
Nu har en vetenskaplig referensgrupp bildats, tio forskare med expertis inom bland annat klimat, biologisk mångfald och nationalekonomi ska bidra med vetenskapligt baserade synpunkter och kritik. Syftet är att ta fram en metod som kvantitativt och integrerat bedömer hållbarheten i svenskt skogsbruk.
– Det blir ett slags förankrad arena för dialog kring metoder, vi vill veta om vi är på rätt väg och att vi står på bra vetenskaplig grund. Utmaningen är att hitta en metod som är vetenskapligt robust men ändå så enkel att den går att använda. Med tanke på alla de intressen som finns i skogen behöver vi jobba hårt för en förankrad arena för dialog kring metoder för hållbarhetsbedömningar av svensk skoglig sektor, säger Eskil Mattsson, forskare på IVL.
Framåt kommer projektet att studera möjliga framtida substitutionseffekter av att ersätta fossila råvaror med biobaserade. Klimatnyttan från kolinlagring i träprodukter ska också inkluderas i BioMapp, i enlighet med det regelverk som gäller för internationell klimatrapportering.
Första version av BioMapp lanserad
Parallellt pågår en integrering mellan BioMapp och Heureka, Sveriges ledande beslutsstöd inom skoglig planering. I Heureka finns den data som i förlängningen gör det möjligt att följa en produkt hela vägen från skogen till butikshyllan. Nu har en första version av BioMapp lanserats i form av en webblösning.
– Med nya EU-direktiv kommer krav på att företag ska redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden. Skogens sociala värden, som att den bidrar till välbefinnande och rekreation, har också fått en starkare position. Vi har en dialog med skogsföretagen inom Mistra Digital Forest för att göra BioMapp användbart i deras strategiarbete men verktyget kan också användas för att bidra till mer välgrundade politiska beslut, säger Eskil Mattsson och fortsätter:
– Vi har gått från att bara se på skogen som ett ekonomiskt värde till att inkludera flera andra perspektiv. Det är en spännande utveckling där det ena inte behöver utesluta det andra. Kan vi integrera olika värden och visa hur de förhåller sig till varandra kan det vara till nytta för många.