Uppsala universitet ny samarbetspartner i Mistra Digital Forest – sätter fokus på social hållbarhet
De kommande fyra åren stärker Mistra Digital Forest sitt arbete inom social hållbarhet och Uppsala universitet sluter upp som samarbetspartner för att bidra till perspektivet. I ett projekt undersöker forskarna de enskilda skogsägarnas syn på digitaliseringen och hur digitala verktyg ska utvecklas för att möta deras behov.
För att förstå hur digitaliseringen påverkar affärsrelationen mellan skogsägare och andra skogliga aktörer och om den bidrar till ett mer gediget, demokratiskt beslutsfattande har Skogforsk inlett ett forskningsprojekt med Uppsala universitet.
– Med mitt specialområde inom industriell marknadsföring vill jag förstå relationen mellan aktörer i ett nätverk och föra in de enskilda skogsägarnas perspektiv i programmet. Sverige har hundratusentals skogsägare, det är en heterogen grupp och vi vill undersöka både hur de påverkar och påverkas av digitaliseringen, säger Anna Bengtson, professor vid företagsekonomiska institutionen på Uppsala universitet.
Förutsättningarna för enskilda skogsägare på väg att förändras
Arbetet sker inom ramarna för Mistra Digital Forest och i projektet arbetar också Annas kollega docent Susanne Åberg och Maria Nordström, digitaliseringsledare på Skogforsk. De kommande fyra åren befinner sig Mistra Digital Forest i sin andra fas och har då ett ökat fokus på social hållbarhet inom skogssektorn, något som bland annat har resulterat i att Uppsala universitet nu sluter upp som samarbetspartner.
Maria Nordström beskriver hur förutsättningarna för enskilda skogsägare är på väg att förändras i takt med tillgången till allt större datamängder:
– Vi står i ett läge där tillgången på data å ena sidan skapar förutsättningar för öppenhet och demokratisering. Rätt hanterat blir exempelvis enskilda skogsägare mindre beroende av virkesköpande organisationer och andra samarbetspartners för att fatta beslut om sin skog, säger Maria Nordström och fortsätter:
– Å andra sidan ser vi hur beslutsfattandet blir alltmer komplext i takt med ökande datamängder, klimatförändringar och ny lagstiftning som förändrar förutsättningarna för skogsbruket. Det är detta landskap vi vill utforska.
Skogsindustrin kan dra nytta av bankvärldens erfarenheter
För att fånga upp den mångfald som finns bland enskilda skogsägare bedrivs projektet som en fallstudie. Representanter från ett skogsbolag ska intervjuas i syfte att ringa in de ansträngningar som idag görs för att möta skogsägarnas behov. Skogsägarna deltar därtill i fokusgrupper där de berättar om sina behov av digitala hjälpmedel. Här kommer dialogen med skogsägarna att utgå från de beslutsstöd som finns till hands och se hur de kan utvecklas för att ge bättre stöttning.
Men minst lika viktigt i projektet är att skaffa kunskap om hur relationen mellan aktörer påverkas i och med tillgången till digitala verktyg. Anna Bengtson tar bankvärlden som exempel och hur vi har gått från att ha personliga bankrelationer till att göra alla ärenden online. När interaktionen minskar blir kunderna mindre trogna.
– Det här är erfarenheter som skogsindustrin kan dra nytta av, säger Anna Bengtson. Digitala verktyg kan göra skogsägarna mer kompetenta och skulle kunna fördjupa den så viktiga relationen mellan skogsbolag och skogsägare. Samtidigt visar erfarenheterna från bankvärlden att de mellanmänskliga relationerna fortsätter att vara viktiga för att bygga starka band mellan aktörer.