Nya beslutsstöd ska underlätta skogsskötsel mot flera mål

De enorma mängder detaljerade data som numera finns om skogen gör att vi mer träffsäkert kan väga in ekonomiska och ekologiska värden i den skogliga planeringen. I Mistra Digital Forests andra fas ska datan bli mer användbar för företagen, med nya digitala hjälpmedel kan vi på sikt fatta beslut om skötselåtgärder på träindividnivå. 

Gallring av skog och andra skötselåtgärder är beslut som baseras på medelvärdet av ett bestånd, det kan röra sig om upp till tjugo hektar stora områden och föga förvånande är de aldrig helt homogena. Kan vi istället fatta beslut utifrån mer detaljerad kunskap går det förmodligen att ta större hänsyn till aspekter som naturvård och virkesproduktion, det menar Urban Nilsson, professor vid Institutionen för sydsvensk skogskunskap på SLU:

– Vi vill veta om nya mer detaljrika data kan förbättra gallringen och bidra till en skogsskötsel som väger in flera mål, som att sträva efter mer heterogena bestånd, ökad lönsamhet och att främja tillväxten av lövträd. Den sortens avvägningar går i princip inte att göra utifrån ett medelvärde på beståndsnivå.

”Trädslag är det stora nya”

I tidigare projekt inom Mistra Digital Forest har gallringshjälpmedel utvecklats men då enbart på homogena gran- och tallskogsbestånd.  

– Nu ska vi jobba med blandskogar och det blir i framtiden möjligt tack vare ny fjärranalysdata som gör att vi kan få information om höjd, diameter och trädslag. Trädslag är det stora nya, den informationen har inte gått att få tidigare, säger Urban Nilsson.

Inom ramarna för en post doc vid SLU kommer Maksym Matsala att påbörja arbetet med att ta fram modeller som gör det möjligt att använda fjärranalysdata för att prognostisera hur enskilda träd utvecklas beroende av sin närmaste omgivning. Nästa steg är att utveckla digitala hjälpmedel som gör att beslut om skötselåtgärder kan fattas ner på individnivå.

Fokus på hjälpmedel i den taktiska planeringen

I ett systerprojekt inom Mistra Digital Forest ska forskarna ta fram en prototyp där den här sortens högupplösta data integreras med Heureka, det analys- och planeringssystem som SLU har utvecklat och som i dag används inom stora delar av skogsbruket. Arbetet leds av Karin Öhman och en kommande post dok som snart ska anställas.

Karin Öhman
Karin Öhman, SLU
Fotograf: Johan Olsson

– Tidigare inom Mistra Digital Forest har vi framför allt utforskat hur vi kan använda detaljerad data i den långsiktiga planeringen. Nu fortsätter vi på samma spår men i den här andra fasen ska vi fokusera på att ta fram hjälpmedel som företagen kan använda i den taktiska planeringen. Vi hoppas att det ökar flexibiliteten och att större hänsyn kan tas till den lokala variation som finns i skogen, säger Karin Öhman, professor i skoglig planering vid SLU.