Digital spårbarhet från skog till industri

Vid avverkning samlar skogsmaskinen in mängder av data om trädets egenskaper och position. Genom att länka ihop den med information om trädets resa från stående stam till industri går det att spåra en slutprodukt hela vägen tillbaka till skogen. Nu fyller ett projekt inom Mistra Digital Forest igen luckorna som hittills har hindrat ett sådant scenario från att bli verklighet.  

De senaste årtiondena har spårbarheten inom skogbruket förbättras och idag kan exempelvis sågverket med någorlunda säkerhet säga varifrån stocken kommer. Men mycket av den data som samlas in av skördare och skotare följer inte med i värdekedjan och är fortfarande outnyttjad. Exempelvis har varje avverkad stock en unik digital identitet som bland annat berättar var och när den är avverkad, trädslag och storlek. Det vill säga information som kan användas för att öka kunskapen om produkters ursprung och vara till nytta för den vidare förädlingen. 

– Men när stockarna sen läggs vid vägkanten märks de fortfarande upp manuellt. I det här projektet vill vi digitalisera också det momentet och koppla ihop det med data från skogsmaskinerna. På så vis blir det möjligt att spåra enskilda stockar hela vägen till sågverket, massafabriken och annan industrimottagning, säger Johan J Möller, biträdande programledare för programmet Värdekedjor på Skogforsk, som ansvarar för projektet som drivs inom Mistra Digital Forest. 

Bild på Johan Möller
Johan Möller, Skogforsk
Foto: Skogforsk

Förbereder standarder för nya möjligheter till datainsamling

Genom att på det här viset bygga spårbarhet kan certifieringar för skogsråvara förbättras.

– Projektet har som mål att vidareutveckla befintliga standarder och förbereda dem för de möjligheter till datainsamling som kommer med nya och förbättrade sensorer på morgondagens skogsmaskiner. För att bygga upp en digital infrastruktur behöver också den data som samlas in av lastbilarna standardiseras, säger Johan J Möller. 

Skogforsk kommer också att förse ett systerprojekt inom Mista Digital Forest med relevanta data. I det arbetar IVL Svenska Miljöinstitutet med att ta fram digitala produktpass som kan användas för att beräkna exempelvis energiåtgång och koldioxidutsläpp i en produkts totala livscykel.

Tekniken testas i praktiken 

Foto på Mikael Sundelin
Mikael Sundelin, SCA
Foto: Privat

Härnäst kommer forskarna att sätta sensorer på lastbilskranen som hämtar upp stockarna vid vägkant. Med sensorernas hjälp går det att med mycket hög precision bestämma den exakta positionen på travarna och därmed identifiera stockar. Det här är exempel på teknik som ligger runt hörnet och med ytterligare stöd från Vinnova görs 2024 tre demonstratorer tillsammans med Sveaskog, Holmen och SCA. Deltar gör också maskin- och sensorsföretagen Komatsu, Tamtron, L5 Navigation Palfinger och Biometria som är organisationen för virkesmätning och redovisning.

– Idag tar vi fram en stor mängd standardiserad produktionsdata som vi tappar bort på vägen. Genom att länka ihop och förbättra värdekedjan skapas möjligheter att få ut mer värde av skogens produkter och förbättra industrins processer. Jag ser också arbetsmiljöfördelar som att skotarföraren slipper stämpla virket manuellt och en effektivare arbetsgång för åkerierna, säger Mikael Sundelin, avdelningschef verksamhetsutveckling på SCA.