Snart möjligt att bedöma hållbarheten i den skogliga värdekedjan
Mista Digital Forest har nått halvlek och programmet har kommit en bra bit i arbetet med att utveckla metoder som bedömer hållbarheten i den skogliga värdekedjan. Genom att visualisera scenarier för produktion och användning av skogsråvara utifrån olika aspekter av hållbarhet får beslutsfattare underlagen de behöver för att fatta välgrundade beslut.
I dialog med intressenter har forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet och Sveriges Lantbruksuniversitet ringat in indikatorer som tillsammans – och var för sig – kan användas för att belysa hållbarheten i den skogliga sektorn. De fyra indikatorerna är biologisk mångfald, klimat, social och ekonomisk hållbarhet.
– En stor del av arbetet har handlat om att utveckla en metod där hållbarhetsindikatorerna, i form av beräknade värden, kan sättas på en relativ skala och bli jämförbara. Det blir möjligt med hjälp av data kopplade till skogsskötsel som samlas in från analysprogrammet Heureka. Genom att göra hållbarhetsbedömningar för olika framtidsscenarier och synliggöra synergier och målkonflikter mellan olika aspekter av hållbarhet får beslutsfattare sakliga underlag, säger Eskil Mattsson, forskare IVL.
Bidrar till livscykelanalyser av skogliga produkter
Kunskapen är användbar i skogsföretagens strategiarbete och kan utgöra underlag till politiska beslut. Nu pågår arbetet med att integrera indikatorerna i visualiseringsverktyget BioMapp. Där kan användaren beräkna och analysera hållbarheten i varje steg av förädlingsledet.
När Mista Digital Forest övergår i fas 2 fortsätter arbetet med att inkludera hela den skogliga värdekedjan i hållbarhetsbedömningen. Bland annat utvecklas metoder för att inkludera de positiva klimateffekterna som uppstår när träbaserade produkter lagrar kol. Aspekter av import och export ska också beaktas; sker klimatpåverkan där trädet skördas eller förädlas? Centralt i arbetet framåt är även att beskriva nyttan i att ersätta fossilbaserade produkter med biobaserade. Underlag för beräkning av hållbarhetsindikatorer behöver därtill digitaliseras ytterligare och lagras på ett tillgängligt och transparent sätt.
– Vi är på god väg att ta fram en metod som baseras på hållbarhetsindikatorerna och kan användas i livscykelanalyser av skogsindustriella produkter, säger Eskil Mattsson.