Så kan massafabriken omvandla rester och utsläpp till nya produkter
Genom att addera nya processteg kan en massafabrik ta vara på såväl restprodukter som koldioxidutsläpp och omvandla dem till nya produkter. Nu tar forskare reda på hur ett sådant bioraffinaderi kan se ut och hur det påverkar fabrikens energibalans.
Idag används majoriteten av ligninet från massatillverkningen som bränsle. Energin driver fabriken, men det bildas också rökgaser som innehåller koldioxid. I studien inom Mistra Digital Forest simuleras en processkedja som kan minska massabrukens utsläpp genom att ta tillvara mycket av det lignin som idag blir energi och dessutom fånga in den koldioxid som fabriken annars skulle släppa ut till atmosfären.
– Vi söker lösningar som kan få massafabriken att uppnå netto-nollutsläpp och samtidigt använda den infångade koldioxiden i nya bioraffinaderikoncept, säger Tomas Rydberg, senior forskare på IVL och en av dem som har utfört studien.
– Studien ska också flytta gränsen för hur mycket lignin som kan utvinnas genom att simulera hur energibalansen i bruket påverkas vid större uttag av lignin, runt 50 %, jämfört med mera vanliga 10-20%. Den minskade tillgången av processenergi på grund av en minskad mängd lignin till förbränning behöver kompenseras på annat sätt.
"Vi tror starkt på detta som ett gångbart alternativ för klimat och plånbok"
För att fånga in den koldioxid som finns i rökgaserna studeras olika lösningar. En av dem är att utnyttja de kemikalier som används för att lösa ut ligninet ur veden och som därtill är bra på att absorbera koldioxid. Lösningarna kombineras med att mesaugnen, det sista processteget för att återvinna kemikalier, ersätts med en elektrisk ugn som bearbetar koldioxiden. Ut kommer ren koldioxid som exempelvis kan användas för att tillverka biogent elektrobränsle eller annan råvara till kemiindustrin.
– Nu har vi en modell på plats och i det fortsatta arbetet vill vi öka förståelsen för hur brukets energiförsörjning påverkas av den här bioraffinaderikonfigurationen. Vi tror starkt på detta som ett gångbart alternativ för klimat och plånbok, säger Tomas.