Kurser stöttar skogsföretagens digitaliseringsresa

Digital Forest Academy är ett initiativ som tillgodoser behovet bland skogsföretag att bygga digital kompetens för att kunna ta nästa steg i digitaliseringen av det svenska skogsbruket. 2022 gick Skogforsks ledningsgrupp kursen Digital transformation, som är en av initiativets fem kärnkurser.

Hej Charlotte Bengtsson, vd Skogforsk.

Varför valde ni att gå kursen Digital transformation?

– Den digitala transformationen påverkar oss på många plan; vår forskning, hur vi jobbar internt och tillsammans med partners och andra forskningsutövare. Därför behöver vår ledningsgrupp ha grundläggande insikter i digital transformation. Det är viktigt för Skogforsks uppdrag att utveckla skogsbruket och för att vi ska vara i fronten av branschens digitalisering.

Vad var det bästa med kursen?

– Att vi öronmärkte tid till att reflektera och prata om digitalisering kopplat till just vår verksamhet. Själva processen har varit viktigare än att sträva efter tydliga resultat. Inom ledningsgruppen har vi fått en mer jämställd kunskapsnivå och en samsyn kring vad digital transformation innebär.

Vad tar du med dig framåt?

– Något konkret som jag tar med mig är insikterna om hur vi kan samarbeta med såväl tech-startups som de stora digitala jättarna. En bredd av företag ser skogsbruket som ett intressant utvecklingsområde men vi har inte alltid vetat hur vi drar nytta av dessa samarbeten. Nu har vi en strategi som exempelvis innebär att vi bättre knyter till oss den nya teknik som finns därute och som kan driva förändring i branschen.

Charlotte Bengtsson, Skogforsk

Fotograf: Julio Gonzalez

Hej Magnus Thor, FoI-chef Skogforsk.

Vad motiverade dig att gå kursen?

– Möjligheten att djupdyka i begreppet digital transformation. Det finns en otroligt stor kraft i digitaliseringen, den kommer med genomgripande förändringar samtidigt som det är ett begrepp som är svårt att fullt ut förstå och som vi därför behöver resonera kring.

Kan du ge ett konkret exempel på vad kursen bidragit med?

– Så här efteråt märker jag att vi har plockat upp en ”digital terminologi”. Vi använder nya ord och har en gemensam förståelse för innebörden i olika begrepp. Det blir användbart exempelvis i verksamhetsplaneringen och för att kunna tydliggöra hur vi ska jobba med digitaliseringen.

Har du något tips till andra som vill gå en kurs inom Digital Forest Academy?

– Ta hjälp av kursledaren för att skräddarsy innehållet. Vi är en stor ledningsgrupp med vitt skilda roller ute i organisationen. Det underlättade att just vår kursledare själv var forskare och förstod vår verksamhet.

– Sen ser jag ett värde i att låta ledningsgruppen gå kursen. För att den digitala transformationen ska bli effektiv är det viktigt att ha med sig verksamhetens ledande personer.

Magnus Thor, Skogforsk