Goda utsikter för mobil markburen laserskanning
Manuella fältmätningar är tidskrävande och ger begränsad information om enskilda träd. Med mobil markburen laserskanning effektiviseras datainsamlingen och bilden av skogen i 3D ger ny användbar information om bland annat virkeskvalitet. Nu testas olika former av mobil markbaserad laserskanning och hur den kan användas för att göra storskaliga skattningar.
Inom Mistra Digital Forest undersöks möjligheten att kombinera mobil markburen laserskanning med flygburen laserskanning för att göra detaljerade storskaliga trädkartor. I en studie vid SLU har en stationär laserskanner, som skannar från en position i taget, gett bra detaljrika resultat. Desto svårare blir det när laserskannrarna placeras på något som rör sig, exempelvis en skördare eller i handen på en människa.
– I rörelse blir koordinaterna för att positionera data relativa och svåra att koppla ihop med annan information, som laserdata från luften. Det går inte heller att fullt ut förlita sig på GPS-positionering eftersom signalen störs i mycket tät skog, säger Johan Holmgren, forskare vid avdelningen för skoglig fjärranalys, SLU.
Unika trädmönster löser problemet
Nu har teamet vid SLU hittat en lösning som går ut på att skapa ett slags trädmönster. I laserdatat från marken identifieras ett antal träd vars position och storlek blir som ett fingeravtryck som knyts ihop med data från luften.
– På så vis kan vi positionera den laserdata som samlas in i rörelse och använda den som referensdata. Vi är inte där än men på sikt lär mobil laserdata hålla samma höga kvalitet som den som samlats in med stationära instrument, säger Johan.
Effektivt att laserskanna med bil
I ett projekt delfinansierat av Stora Enso, studeras möjligheten att skanna av skogen med bil från skogsvägar.
– Med bil skannas cirka 80 hektar skog per dag och informationen om de tusentals träden har hög detaljeringsgrad. Nu utvecklas modeller för att vi ska kunna använda denna data som referensdata till flygburen laserskanning, så att vi effektivt kan göra trädkartor över stora områden, säger Raul De Paula Pires, doktorand vid avdelningen för skoglig fjärranalys på SLU och den som arbetar med projektet.
Men ger det en representativ bild av skogen att bara skanna längsmed vägkanten?
– Det studeras just nu och hittills visar resultaten att datan är representativ för hela bestånd, en förklaring är att instrumenten skannar långt in i skogen, säger Raul.
Forskningen gör tekniken användbar
Mycket av den teknik som kan användas i digitaliseringen av skogen finns redan i andra branscher. De mobila skannrar som placeras på bilar används i städernas infrastrukturprojekt och ett troligt framtidsscenario är att varje mobiltelefon har en skanner.
– Vi forskar fram metoder för att ta tillvara teknikutvecklingen och skapa bättre förutsättningar för skogsplanering, säger Johan.