Efterlyser arena för dialog om hållbarhet i skoglig sektor

Debatten om skogen är polariserad och det saknas nationell samverkan om vägen framåt för den skogliga sektorn. En ny rapport ger förslag på hur Sverige kan få till stånd en dialog om hållbarhet som engagerar alla intressenter och som är starkt förankrad i samhället.

– Samtal och samverkan är sannolikt avgörande för att enas om metoder för att bedöma hållbarheten inom svenskt skogsbruk, hitta vägar framåt och bryta polariseringen i debatten om skogens samhällsnytta. Problemet är att vi idag saknar en bra arena för samverkan, konstaterar Per Erik Karlsson, rapportförfattare och forskare vid IVL.

Rapporten Dialogprocesser kring hållbarhetsbedömningar inom svenskt skogsbruk har tagits fram inom Mistra Digital Forest. Den ser Sveriges nationella skogsprogram som en lämplig arena. Skogsprogrammet initierades av regeringen 2018 med visionen att skogen ska bidra med jobb och hållbar tillväxt i hela landet samt till utvecklingen av en växande bioekonomi. Men rapportförfattarna förtydligar också att det förutsätter vissa förändringar:

Per Erik Karlsson, IVL
Per Erik Karlsson, IVL
Fotograf: Johan Olsson

– Idag styrs skogsprogrammet av politiker och betraktas inte som oberoende. För att få bred legitimitet behöver programmet ett tilläggsuppdrag utformat med inspiration från andra framgångsrika arenor, säger Per Erik.

Efterlyser nationell samordnare

Rapportförfattarna hämtar inspiration av europeiska Luftkonventionen, en välfungerande arena som bland annat samlar intressenter till årsvisa möten. I likhet med Fossilfritt Sverige föreslås också att arenan ska ledas av en oberoende nationell samordnare.

– Den skogliga sektorn behöver en nationell samordnare som är politiskt oberoende, har hög kompetens inom både sakfrågor och processledning och inte begränsas av tillhörigheten till en organisation. Vi behöver en arena med bred samhällsförankring, säger Per Erik och fortsätter:

– Ska vi öka Sveriges möjligheter att påverka europeisk skogspolitik behöver skoglig sektor sluta upp bakom en gemensam linje.