"Vårt mål är att förändra och utveckla skogsbruket"

Omställningen från fossilbaserade och linjära värdekedjor till biobaserade och cirkulära lösningar pågår för fullt men behöver accelereras om vi ska ha någon möjlighet att möta klimatkrisens utmaningar. Ett viktigt bidrag från skogen är att ersätta fossilbaserade produkter och i framtiden skulle fler biobaserade material och produkter kunna bidra på de globala marknaderna. I skogen och skogsbruket sker redan idag en utveckling, men vårt brukande av skogen behöver utvecklas vidare mot ett bättre utnyttjande av naturresurser, minskade utsläpp och en positiv förändring av den biologiska mångfalden i skogen. Hållbar utveckling i skogen inkluderar komplexa frågeställningar och ibland svåra avvägningar när flera mål ska uppnås. Digitala verktyg kan vara ett viktigt stöd i dessa processer.  

Sverker Danielsson Foto Johan Olsson
Sverker Danielsson, programchef Mistra Digital Forest
Foto: Johan Olsson

Forskningsprogrammet Mistra Digital Forest bidrar till hållbar utveckling i skogsbruket på många sätt som jag här illustrerar med ett par exempel. Med hjälp av högupplöst data utvecklar vi smarta verktyg som möjliggör förbättringar i resursutnyttjande och produktionsplanering genom att sågverk och massabruk får mer kunskap om den råvara som är på väg. Förståelsen för hur skogen utvecklas ökar med bra data och verktyg som kan hantera stora datamängder. Vi bygger kunskap kring hur biodiversitet kan kopplas till strukturer i skogen och vidareutvecklar verktyg för att planera skogsbruket för att minimera risker för klimatrelaterade skador som storm, barkborreangrepp eller översvämningar. Dessutom utvecklar vi smarta verktyg för att minimera körskador, bränsleförbrukning och utsläpp från skogsmaskiner. 

När vi nu summerar 2022 har programmet slutgjort fas 1 och jag kan konstatera att mycket har hänt. Olika grupperingar av forskare med skilda kompetensområden har kommit närmare varandra och jobbar integrerat i projekt. Jag ser också många exempel där forskning resulterat i både vetenskapliga artiklar i högt ansedda tidskrifter och lovande tester i fält hos företagen. Att höra hur företagen har utvecklats – både tekniskt genom att implementera resultat i sina operativa verksamheter och organisatoriskt genom att utmana invanda arbetssätt och gamla affärsmodeller när digitala lösningar finns tillgängliga – är oerhört glädjande för oss som forskningsprogram. Vårt mål är att förändra och utveckla skogsbruket och vi är övertygade om att skogen i framtiden levererar ännu högre värden än idag när det kommer till såväl sociala, ekonomiska som miljömässiga. 

 

Tillbaka till startsidan