”Vi behöver förstå utmaningarna men också hur digitaliseringen är lösningen”

Camilla Widmark leder syntesarbetet inom Mistra Digital Forest. Nu stänger hon programmets första fyra år med att summera ett intressant och utmanande arbete.

Hur skulle du beskriva de senaste årens arbete?

– Det har varit intressant att se helheten mellan de olika forskningsinriktningarna inom Mistra Digital Forest och att utmana projekten med frågor om vad forskningen har för nytta i det större sammanhanget. Syntesarbetet i detta fall handlar om att beskriva hur forskningen inom skoglig digitalisering kan bidra till utvecklingen av ett cirkulärt och biobaserat samhälle. Det i sin tur hjälper till att styra både forskning och politiskt beslutsfattande i olika riktningar.

Camilla Widmark, SLU
Camilla Widmark, SLU
Fotograf: Mona Bonta Bergman

Vad har syntesarbetet kommit fram till?

– I en kartläggning fick branschen besvara hur de uppfattar den skogliga värdekedjans digitala utveckling. Vi fick stor variation i svaren men mest slående var att det överlag uppfattas som ett problem att processerna inte ”pratar med varandra”.

– Arbetet har också fångat upp en bromskloss som kopplar till skogsnäringens digitala mognad, den är varierad men generellt sett relativt låg. Ska digitala verktyg slå igenom och i förlängningen bidra till ett cirkulärt och biobaserat samhälle måste mottagaren vara mogen att ta emot dem.

– Ett annat arbete handlar om industriell utveckling. Idag befinner sig industrin generellt på steg 3 till 4 (av 5). Kortfattat innebär det att digitaliseringen främjar mer effektiva processer. Nu sker en successiv förflyttning till det femte steget som sätter människans välbefinnande i centrum. För att ta det steget behöver digitala ekosystem integreras med företagens ekosystem. Vägen dit går genom forskning som stöttar företagen i det arbetet, här är Mistra Digital Forest bra eftersom akademi och industri jobbar tätt ihop.

Hur kan kunskapen användas framåt?

– Mycket handlar om att sprida slutsatserna så att vi förstår utmaningarna men också hur digitaliseringen är lösningen, exempelvis att vi med nya digitala beslutsstöd bättre kan koppla ihop den skogliga värdekedjan. Kunskapen ska inte bara nå forskarvärlden utan också beslutsfattare i företag och inom politiken.

– Att se helheten är otroligt viktigt med tanke på de målkonflikter som finns i skogen. Skogen ska till exempel vara en plats för rekreation, en klimaträddare, producera timmer och bevara biologisk mångfald. Här kan digitala verktyg bidra till beslut som balanserar olika behov, hittar synergier och gör avvägningar mellan målkonflikter.