BioMapps användbarhet utökas – kan utvärdera flera hållbarhetsaspekter

Med visualiseringsverktyget BioMapp kan beslutsfattare analysera alternativa sätt att använda skogsråvara och se hur hållbarheten påverkas i varje del av värdekedjan, från skog till produkt. En ny rapport testar och beskriver BioMapps utökade användbarhet.

BioMapp är ett verktyg för att visualisera materialflöden från skogsbruket och har utvecklats under Mistra Digital Forests första fas. För att beskriva framtidsscenarier för olika handlingsalternativ i svenskt skogsbruk och hur de påverkar resten av värdekedjan behöver BioMapp skogsbruksdata från SLU:s verktyg Heureka PlanVis. Arbetet med att integrera verktygen har påbörjats och i rapporten Visualisering av råvaruflöden och hållbarhet för framtida svenskt skogsbruk – Från skog till produkt presenteras vilka resultat som är möjliga genom att kombinera dessa två.

Åsa Nilsson, IVL
Åsa Nilsson, IVL
Fotograf: Johan Olsson

– Resultaten visar en lyckad integrering mellan Heureka och BioMapp. Vi ser att simulerade förändringar i skogsbruket får genomslag i råvaruflödena till resterande värdekedjor. BioMapp kan med andra ord visualisera klimatpåverkan för varje steg i värdekedjan, säger rapportens medförfattare Åsa Nilsson, forskare/utvecklare på IVL och fortsätter:

– Integrationen med Heureka PlanVis gör det också möjligt att utvärdera fler aspekter av hållbarhet  som är relevanta för produktionen av svensk skogsråvara.

Forskarna har testat BioMapps funktionalitet genom att simulera sju scenarier för två skogstäta svenska län med skilda förutsättningar. I ett scenario bedrivs inget skogsbruk, ett annat scenario motsvarar dagens skogsbruk och andra scenarion undersöker utfallet av fler produktionshöjande åtgärder respektive ökad naturvårdshänsyn.

– Våra scenarion är inte framtidsprognoser utan visar på möjligheterna och nyttan med att använda BioMapp, säger Åsa.

Planen är att under Mistra Digital Forests andra fas utveckla BioMapp vidare.

Demoresultat – interaktivt verktyg

Testa själv!
Tips! Välj helskärmsläge (knappen längst ner till höger) och klicka på pilarna nedan för att komma vidare.